nieuwsbrief
Login
Aandachtspunten
Ons gehele verkiezingsprogramma is nu te downloaden via deze link
Heel Nederland: Samen Leven is Samen Verder, tijd voor Vertrouwen!
Van begin af aan is Heel Nederland met andere partijen in bespreking geweest om tot samenwerking te komen. En daar blijven we mee doorgaan. Waarom? Omdat we er in geloven dat onder andere door samen te werken in de politiek onze samenleving weer Samen Leven zal zijn. Immers, zoals de bestuurders zijn zo zal het land zijn.
Heel Nederland heeft geen standpunten maar aandachtspunten.
Als men een standpunt inneemt heeft men de neiging om deze te volgen wat er ook gebeurt. Dit gaat vaak ten koste van de veranderingen die het leven nu eenmaal met zich meebrengt. Aandachtspunten zijn verbeterpunten, je maakt een actieplan, je onderzoekt, je neemt maatregelen, je brengt in orde wat niet goed gaat, je zorgt er voor dat het ‘heel’ wordt!
Heel Nederland vindt dat er in de basis van Nederland veel goed is. De uitwerking kan vaak wat zorgvuldiger, economischer en soms ontbreekt de deskundigheid. De complexiteit van bepaalde maatregelen verdient dan ook zorgvuldige aandacht.
Jeugd en onderwijs | Ziekteverzuim | Zorg c.q. Mantelzorg | Voeding | Veiligheid | Milieu | Staatsschuld | Mens en Maatschappij | Ontwikkelingshulp | Belastingen | Infrastructuur | Energie | Rechtspraak | Drugsbeleid | Asielbeleid | Landbouw | Studiefinanciering
De aandachtspunten van Heel Nederland zijn o.a.:
Onze Regering is de Moeder van onze samenleving i.p.v. de vader. Een Moeder handelt anders dan de Vader. De Vader is kostwinner, maar dat zijn in Nederland al de belastingbetalers. De Moeder is degene die het gezin, in dit geval het land, in goede banen leidt en het geld zo goed mogelijk beheert en uitgeeft. Aan projecten die NU nodig zijn en ook al is tot een bepaald project besloten, de Moeder heroverweegt en stelt soms uit als dat nodig is. Dat noemt men de tering naar de nering zetten.
Jeugd en Onderwijs
Heel Nederland vindt het belangrijk dat er meer aandacht besteed wordt aan kinderen, zowel in het gezin als in onze samenleving. We willen jonge kinderen weer kind laten zijn. De plicht om onderwijs te volgen dient weer teruggebracht te worden naar de leeftijd van zes jaar. Veel kinderen zijn er op hun vijfde jaar nog niet aan toe om al in een verplicht leersysteem te kunnen functioneren. Het is bewezen dat kinderen tussen hun tweede tot hun zesde levensjaar veel en snel kunnen leren. Maar willen we onze kinderen nu écht al op tweejarige leeftijd leren rekenen en schrijven? Willen we onze baby's werkelijk in de schoolbanken zetten? Heel NL vindt het belangrijker dat kinderen spelenderwijs sociale vaardigheden, respect en geborgenheid leren in de veiligheid van het eigen gezin. Een kind kan in de rest van zijn of haar leven meer dan voldoende kennis op te doen.
Ondersteuning voor (alleenstaande) moeders
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen zich beter ontwikkelen als zij de eerste jaren van hun leven zich kunnen binden aan één persoon. Door de hoge woonlasten en kosten voor het levensonderhoud zijn veel ouders verplicht om beide te gaan werken. Heel NL wil hier verandering in brengen door moeders de eerste 4 levensjaren van het kind een uitkering te geven. In eerste instantie willen wij dit voor alleenstaande moeders, maar later zouden alle moeders hiervan gebruik moeten kunnen maken.
Geef kinderen verantwoordelijkheden die bij hun leeftijd passen én die ze aankunnen. De één heeft een doekarakter en de ander een leerkarakter. Pas daar het basisonderwijs al op aan en niet pas bij de middelbare school. Laat kinderen ervaren dat ze mee kunnen komen, geef ze de kans om hun eigen kwaliteiten en mogelijkheden te ontplooien.
Al in het basisonderwijs het vak Religie en Mens/Maatschappij op het programma zetten. Zodat kinderen van jongs af aan zoveel mogelijk aspecten van onze multiculturele samenleving leren kennen en deze onderscheiden, zodat ze begrip kunnen opbrengen dat de ander anders is. Samen Leven is Samen Verder!
Biedt kinderen de mogelijkheid om in eigen tempo en kunde zich te kunnen ontwikkelen, door in ieder geval kleinere scholen en klassen te verwezenlijken. Maak al in het basisonderwijs de verdeling: één leerkracht per klas als leraar en begeleider en daarnaast voor specifieke vakken, bijvoorbeeld Religie, Mens/Maatschappij, per deskundigheid eventueel externe deskundigen inschakelen. Zeker geen bezuinigingen op onderwijs, eerder meer mogelijkheden scheppen. Onderzoeken op welke wijze het huidige leersysteem beter kan worden aangepast op de mondige en/of hooggevoelige jeugd van nu.
Ziekteverzuim
Door het voor volwassenen eenvoudiger te maken om te kunnen overstappen naar ander werk/beroep, kan volgens Heel Nederland het ziekteverzuim sterk worden teruggedrongen. Deze overstap zou bijvoorbeeld gerealiseerd kunnen worden door de persoon een enige tijd mee te laten helpen/werken in een beroep waar men nu van denkt: daar word ik blij van. Zodat alle ins en outs bekeken kunnen worden. Op die manier kunnen heel wat mensen die nu ziek thuiszitten weer hun leven oppakken.
Zorg c.q. Mantelzorg
Maak het mogelijk dat men betaald verlof krijgt, als er thuis of in de familie moeilijke omstandigheden zijn. In plaats van of half te functioneren of zich ziek te melden. Familie is belangrijk, sta dan ook toe dat het belangrijk is om tijdelijke ondersteuning te bieden. Onderzoek hoe we mantelzorg op een juiste manier kunnen honoreren.
De zorg in Nederland is een sector waarop niet bezuinigd moet worden. Nederland lijkt qua kindersterfte, vergeleken met andere Europese landen, op een ontwikkelingsland. Het ziekenhuispersoneel heeft vaak alleen tijd voor de hoogstnoodzakelijke praktische handelingen. Voor persoonlijke aandacht van mens tot mens is geen ruimte, terwijl dit van wezenlijk belang is voor het welzijn van de patiënt. Heel NL wil met name bezuinigen op de staffuncites in de Zorg en de vele bestuurslagen in ziekenhuizen en zorginstellingen. Met het geld dat hiermee bespaard wordt willen wij meer personeel aannemen die zich bezighoud met de directe zorg voor de cliënt en de patiënt.
In de zorg moet de menselijke maat voorop staan. In de woonwijken willen wij gezondheidscentra inrichten, zoals vroeger het groene kruis. Hier werken zorgverleners met verschillende specialisaties samen aan een snelle diagnose, advies en behandeling van de patiënt. Zorg moet weer kleinschalig, vertrouwd en persoonlijk worden gemaakt. Door het stimuleren van preventieve gezondheidszorg willen we de ziekenhuisopname op lange termijn terugdringen. Op europees niveau komt steeds meer aandacht voor de preventieve gezondheidszorg zoals homeopathie en we willen dat Nederland hierbij aansluit.
Voeding
Gezondheid is heel belangrijk, nu wordt er vaak gewacht tot men ziek is. Terwijl door eenvoudige voorlichting de mensen zelf hun gezondheid kunnen bevorderen. Vooral door gezond biologisch voedsel betaalbaar te maken en voeding vol met ongezonde E-nummers te belasten. Biedt voorlichting in media en in den lande. Zowel over voeding als ziektepreventie, dit werkt zeer kostenbesparend!
Veiligheid
Een heel belangrijk aandachtspunt is een vertrouwenspersoon in wijk of dorp mogelijk maken. Onderzoek op hoeveel inwoners van een wijk of dorp dit mogelijk en nodig is. 5.000 of minder/meer? Waarom? Om de mensen in hun dagelijkse problemen de weg te kunnen wijzen, uit een eventueel isolement te halen, vroegtijdig te signaleren als er in de wijk of het dorp iets misgaat. Dat brengt dat men zich weer veilig, geaccepteerd en geborgen voelt in hun omgeving.
De gemiddelde Nederlander heeft in zijn dagelijks leven geen last van een topcrimineel of drugsbaron. Het zijn juist de zaken in de eigen leefomgeving die het gevoel van veiligheid bedreigen. De buurman die dagelijks je oprit blokkeert, een jarenlang slepend burenconflict, of een groep overlast veroorzakende jongeren, te hard rijden op woonerven, intimidatie. Dit zijn zaken waar Nederlanders in hun dagelijkse leven mee worden geconfronteerd, terwijl de aandacht van de politiek gericht is op internationele drugstransporten, topcriminelen en mensenhandel. Kleinschaligheid en menselijke maat zijn voor ons sleutels om het gevoel van veiligheid te vergroten.
Milieu en Landbouw
Geef agrariërs een belangrijke plek in onze samenleving. Van oudsher zijn wij agrariërs, nog steeds is de export een belangrijke bron van inkomsten. Groter dan menigeen weet. Men wil meer natuur: de agrariër biedt puur natuur, tenminste als ze de mogelijkheid krijgen om zo ecologisch mogelijk hun bedrijf uit te oefenen. Er zijn voorbeelden genoeg in Nederland dat dat kan. Weer: onderzoek, verbeter wat verbeterd dient te worden. Heel NL wil dat er mogelijkheden gecreërd worden voor landbouwers om hun producten op een lokaal niveau af te zetten. Landbouwers hebben veel last van de scherpe prijzen op de wereldmarkt. Hoe kan een Nederlandse landbouwer immers concurreren tegen een landbouwer aan de andere kant van de wereld met 60% minder arbeidskosten? Menselijke maat en kleinschaligheid zijn belangrijk voor het voortbestaan van de landbouw in Nederland.
Heel Nederland wil grote aandacht voor het feit dat mens en economie niet ten koste mag gaan van een beschermd plantje of vlinder. Bijvoorbeeld bomen worden gerooid om de vlinder makkelijker te kunnen laten vliegen. Gevolg is én een onveilige weg én dat de eekhoorns nu onder auto’s komen omdat ze niet meer van de ene boom naar de andere kunnen springen. Nog een voorbeeld: bepaalde uiterwaarden mogen niet worden uitgegraven, omdat er een beschermd plantje staat. Nu wordt een dure oplossing gevolgd waarbij een hechte gemeenschap uit elkaar wordt gerukt vanwege een nieuwe dijk en rivierstroom.
Bij milieuprojecten dienen belangen zorgvuldig te worden afgewogen, zowel op korte als lange termijn. De menselijke maat is daarbij een eerste vereiste.
Staatsschuld
Ieder kind dat in Nederland geboren wordt, heeft een schuld van 23.000 euro doordat de Nederlandse staatsschuld 380,9 miljard euro bedraagt. Nog nooit is de staatsschuld zo hoog geweest. Deze staatsschuld legt een (onbewuste) last op de schouders van de inwoners van Nederland. Heel Nederland vindt het belangrijk om de staatsschuld sterk te verlagen.
Zet het mes in dure overheidsprojecten, vooral welke gebaseerd zijn op de veronderstelde opwarming van de aarde (IPCC rapport). Heroverweeg tevens de noodzaak van allerhande bouwprojecten van de overheid en stel deze uit indien het niet uiterst noodzakelijk is. Ook projecten die al geaccordeerd zijn door de Eerste en Tweede Kamer. Gebruik het gereserveerde geld voor het aflossen van de staatsschuld.
Mens en Maatschappij
Breng de aandacht voor de mens weer terug in de maatschappij. In de Zorg, maar ook bij andere onderdelen van de overheid, is het lange tijd de trend geweest dat managers niet inhoudelijk deskundig hoefden te zijn. ‘Een manager hoeft alleen maar te managen.’ werd vaak gesteld. Wij willen dat leidinggevenden juist weer inhoudelijk op de hoogte zijn van wat er op de werkvloer gebeurt. De mensen dienen zich in hun werk gesteund te voelen door hun manager. Dit leidt tot betere kwaliteit van dienstverlening.
Ontwikkelingshulp
Breng de menselijke maat in de ontwikkelingshulp. Het is onaanvaardbaar dat 80% en soms zelf 90% van donaties opgemaakt wordt aan overheadkosten van een goed doel of hulpverleningsorganisatie. Dit zou hoogstens 30% mogen zijn. Organisaties die dit niet kunnen waarmaken zouden hun status als goed doel moeten verliezen. Heel Nederland is voor het steunen van kleine ontwikkelingsprojecten die gericht zijn op de lange termijn (10 – 20 jaar).
De aftrek van donaties/giften voor de inkomstenbelasting mogelijk maken zonder toepassing van een drempel, tot maximaal 10% van het inkomen.
Belastingen
Het huidige belastingstelsel voorlopig handhaven, ook de aftrek voor hypotheekrente. Heel Nederland vindt dat ondanks de grote staatsschuld geen wilde acties betreffende het huidige stelsel ondernomen dienen te worden. Pas na een gedegen onderzoek, waarbij zowel inkomstenbelasting, als andere belastingen, zoals PVV, Vpb, OB, WOZ, etc. worden meegenomen. Geen verhoging van belasting om de Staatsschuld te bestrijden, maar bezuinigen op diverse kostenposten, met uitsluiting van Onderwijs en Gezonheidszorg.
Infrastructuur
De infrastructuur verbeteren door wegen aan te leggen waar nodig is en bestaande wegen te verbreden. Het openbaar vervoer stimuleren door ze in sommige gevallen dit gratis beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld op koopzondagen of andere speciale dagen en voor jongeren en ouderen.
Energie
Onderzoek welke natuurlijke energiebron het voordeligst is. Tot nu toe is gebleken, dat ondanks subsidies, windmolens niet in staat zijn om een rendabele energiebron te zijn. Er zijn diverse alternatieven, zoals zonne-energie. Eventueel als tussenfase kernenergie. Wij zijn ervoor om eerst via onderzoek een oplossing te vinden voor het kernafval, vóórdat een tweede kerncentrale in Nederland wordt gebouwd.
Rechtspraak
Heel Nederland pleit er voor rechters te benoemen door een rechterlijk orgaan in plaats van door de politiek. Geen functionele verkleving van politieke/wetgevende functies en rechtspraak bij de Raad van State. Verbod voor rechters op lidmaatschap van een politieke partij. En op het uitoefenen van een functie in de rechtspraak en tegelijkertijd van een (eventueel bezoldigde) functie in uitvoerende en wetgevende macht.
Wij willen de rechterlijke macht ontlasten door kleine civiele geschillen op te lossen door middel van mediation. Er bestaat reeds een netwerk van gecertificeerde mediators en de toegevoegde waarde hiervan is in de praktijk bewezen. Tevens willen wij het mogelijk maken om gepensioneerde rechters en oud medewerkers van justitie een functie te laten vervullen zoals in 'de Rijdende Rechter'. Hier kan, in tegenstelling tot mediation, wel een bindende uitspraak gedaan worden. Heel NL ziet de toegevoegde waarde van de uitgebreide kennis en (levens)ervaring van gepensioneerde werknemers en wil hier meer gebruik van maken.
Drugsbeleid
Heel Nederland is van mening dat iedere inwoner van Nederland vrij moet zijn om genotsmiddelen te gebruiken zolang deze geen bedreiging vormen voor de directe gezondheid en keuzevrijheid. Verslaafden ervaren immers geen vrijheid meer om drugs wel of niet te gebruiken.
Het gebruik van softdrugs (Marijuana) leidt, net zoals bij het matig gebruik van alcohol of tabak niet tot een lichamelijke verslaving. Bij matig gebruik is het mogelijk om, zonder al te ernstige lichamelijke afkickverschijnselen, zelfstandig te minderen of te stoppen. Harddrugs beïnvloeden lichaam en geest van de gebruiker zodanig dat er snel een hardnekkige verslaving optreedt. Een verslaving waar de gebruiker meestal moeilijk vanaf komt.
Heel Nederland wil het gebruik van Marijuana legaliseren, zoals het gebruik van alcohol en tabak, met een minimum leeftijdsgrens en gecontroleerde verkooppunten. Door de strenge aanpak van huis-telers is de softdrugs in handen gevallen van de georganiseerde criminaliteit. Dit vindt Heel NL geen gezonde situatie! De teelt dient gecontroleerd te gebeuren zodat de overheid de hoeveelheid en kwaliteit van de geteelde Marijuana kan controlleren. Wij vinden het niet verantwoord om Marijuana (net als alcohol en tabak) te verkopen in de buurt van scholen of buurthuizen.
Wij zijn ons ervan bewust dat Marijuana in buurlanden wordt gezien als harddrug en dat legalisatie kan leiden tot conflicten met bondgenoten. Wij willen Nederland daarom niet tot een vrijplaats voor marijuanaliefhebbers uit de hele wereld maken. De verkoop van softdrugs aan buitenlanders (toeristen) moet verboden worden op straffe van een boete of bij herhaalde overtreding sluiting van de coffeeshop. Hiervoor kan steekproefsgewijs worden gecontroleerd bij coffeeshops.
Asielbeleid
Heel Nederland vindt dat de menselijke maat in het asielbeleid in acht genomen dient te worden. Heldere regels, zodat men weet waar men aan toe is en een menswaardige behandeling. Politieke vluchtelingen en asielzoekers toelaten en binnen een redelijke termijn (bijvoorbeeld binnen één jaar) uitsluitsel geven of men in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. Zodra men een verblijfsvergunning heeft deze mensen begeleiden in hun Nederlanderschap.
Studiefinanciering
Heel Nederland is voor het ondersteunen van studenten tijdens hun studieperiode. Wij zijn voor gratis onderwijs voor iedereen, ongeacht de leeftijd. Wij vinden de studiefinanciering echter een verouderd begrip. Heel NL is voor het verstrekken van studiefaciliteiten door de overheid. Onderdeel van de studiefaciliteiten van iedere student die Heel NL wil verstrekken zijn: Gratis huisvesting, een laptop of netbook, studieboeken en alle overige materialen die de student nodig heeft voor zijn of haar studie. Alle studiefaciliteiten worden ter beschikking gesteld voor de gehele looptijd van de studie. Hierna worden de materialen zoveel mogelijk hergebruikt. Heel NL wil de studiefaciliteiten invoeren ter vervanging van de studiefinanciering. Ook vinden wij het voor studenten belangrijk om gedeeltelijk via werk in hun eigen onderhoud te voorzien. Wij zien dit als voorbereiding op de toekomstige deelname aan het arbiedsproces. Je leert hier belangrijke zaken zoals het samenwerken met collega’s, omgaan met leidinggevenden, begrip voor ‘de werkvloer’ en het voorzien in je eigen levensonderhoud.
Wij willen:
- een maatschappij creëren met verantwoordelijke, zelfstandige en bewust levende mensen.
- de eigen verantwoordelijkheid van kinds af aan stimuleren. Kinderen als mens zien en niet als kleine volwassenen en onmondige wezens.
- een veilige samenleving waar respect en waardering voor anderen aanwezig is, zonder dat dit afgedwongen hoeft te worden door regelgeving.
- een bloeiende economie. Dit willen we bereiken door te motiveren en te stimuleren, zodat men zich hiervoor graag wil inzetten.
- een gezond milieu, waarbij de natuur en het natuurlijke een grote plaats inneemt in ons leven.
- dat de bestuurders van ons land vertrouwen in ons Nederlanders hebben, en ervaren waar wij toe in staat zijn door ons niet meer te betuttelen.
- dat bij de politieke besluitvorming zorgvuldig en holistisch wordt gekeken naar de complexiteit en de wérkelijke oorzaken van vraagstukken.
- dat de bestuurders moed durven tonen om échte oplossingen te vinden en toe te passen, zonder daarbij te vervallen in populisme of gemakkelijke (nieuwe) maatregelen.
- een samenleving waarin voor ieder leefruimte is om zich te ontplooien en ons hoge welzijnsniveau te beleven, ongeacht culturele achtergrond, religie of economisch niveau.
Reacties
Mvg,
Linda Brouwer
Met de zoekfunctie vind ik geen treffers met de woorden: koning, konining, staatshoofd, koninklijk huis, monarchie, republiek, de kroon, etc.
Moet ik er dus van uit gaan dat Heel NL op dit punt niets te melden heeft?
U bent dus voor het handhaven van de huidige staatkundige constructie m.b. (de positie van) het koningshuis?
Zo ja, waarom?
Zo neen, wat is/zijn dan uw standpunt(en)?
Bij voorbaat dank voor uw eventuele aanvullingen in deze.
Gegroet, Edmond V.O. Katusz
Beste Liz,
Je vind het antwoord op je vraag in de nieuwe vraag & antwoord sectie. heelnederland.org/index.php/vraag-a-antwoord
Wat vindt Heel Nederland van alternatieve geneeswijzen? Ik kan dit nergens terug lezen. Moet dit volgens Heel Nederland in elke zorgverzekering vergoed worden?
Vriendelijke groet,
Liz Metselaar
ik vind u moedig dat u meedoet maar kom aub wel met punten.
want welke partij wil geen bloeiende economie?
Heel NL vindt samenwerking erg belangrijk. Dit benadrukken we in het begin van dit artikel. Alle politici zijn immers bestuurders van Nederland en we zien deze als collega's en niet als concurrenten.
Een gevolg hiervan is dat we meer onderzoek willen naar de gevolgen van beleidsbesluite n in Den Haag op lokaal niveau, voordat deze definitief worden. We ervaren zelf dat er op Haags niveau zaken besloten worden die op lokaal niveau niet uitvoerbaar, of zelfs compleet onzinnig zijn.
Zo gaat Rijkswaterstaat bijvoorbeeld langs de dijken van de IJssel de bomen controleren op ziekten. Dit om te voorkomen dat zieke bomen omvallen op de dijk en deze beschadigen. Ook loopt er een project om schapen tre laten grazen op de dijk. Dit om de kwaliteit van de dijk te verbeteren.
Rijkswaterstaat heeft echter ook besloten om deze zelfde dijk te laten afgraven...
Hier kan volgens ons het één en ander in verbeterd worden.
Hartelijke groet,
Sander
RSS lijst voor reacties op dit bericht